|
Bielskie Forum Komunikacyjne
Najlepsze forum komunikacyjne na Podbeskidziu
|
Przesunięty przez: administrator 15 Luty 2010, 16:25 |
Prywatni przewoźnicy |
| Autor |
Wiadomość |
jakub
Solaris Urbino II 12

|
Wysłany: 8 Luty 2010, 17:45 Prywatni przewoźnicy
|
|
|
Witam, pozwoliłem sobie założyć coś w stylu tematu zbiorczego na temat osób prywatnych trudniących się komunikacją oraz przewozem ludzi. Opinii jest tyle ilu ludzi się wypowiada na ten temat, cześć prawdopodobnie jednak nigdy nie korzystała z ich usług. Chciałbym się wypowiedzieć głównie na temat komunikacji w powiecie Żywieckim oraz połączeniu go z miastem Bielsko Biała. Otóż powiem tyle, z własnego 3 letniego doświadczenia na trasie BB Lipowa. Konkretnie tego jak PKS BB traktował gminę Lipową przed pojawieniem się busów. Było sporo kursów, to fakt ale najczęściej w beznadziejnych i całkowicie nieracjonalnych godzinach, zdarzało się nieraz że o godzinie 14:30 gdzie liczba ludzi była by problemem dla jakiegoś miejskiego przegubowca puszczano małego Autosana. Z komentarzy i rozmów ludzi wynikało że autobusy jeżdża w zlych porach, większość albo musi czekać 30min albo spaźnia się kilka minut. Nie mówiąc już o tendencji do znaczych opóźnień już na dworcu. Godzinny poranne, też niezbyt mądrze ustawione, całkowicie olano sporą i coraz liczniejszą społeczność uczniowską która dojeżdża do bielskich szkół. A potem pojawily się busy, analizowałem rozkład, w większości przypadków, bus zachowuje 20 min odstępu pomiędzy swoim kursem a kursem pks, przykład
-- kurs BB- Leśna JM bus godzina 14:10 pks BB kursuje 14:30 Travel Bus 14:15
-- kurs BB-Leśna JM bus godzina 15:15 pks BB kursuje 15:40 Travel Bus 14:20
Niejednokrotnie jest to koronny argument PKS przeciwko przywatnym przewoźnikom.
konkurencja na tej trasie rozwija się głównie pomiędzy dwoma przewoźnikami z gminy Lipowa, Travel Bus oraz JM Bus. Cena kursu BB-Leśna 4zł, miesięcznik 90zł ulgowy. Travel Bus kurs BB-Zywiec, trasa dłuższa pokrywająca się z PKS, (gdyż jedzie przez Ostre) 4zł. Co do przystanków, busy maja opłacone przystanki miejskie, wiadomo że są takie regulacje, z tego co pamiętam w Żywcu wybuchł na tym tle mały konflikt pomiędzy MZK a resztą przewoźników. Co do warunków, nie spotkałem się z sytuacją żeby w busie firmy JM Bus nie były czysta tapicerka czy też podłogę zalegał brud i śmieci, kierowcy w większości przypadków bardzo przyjaźni i uprzejmi, wszystkie bilety są wbijane na kasę. Argument że niby busy są przeróbkami niemieckich dostawczaków, to prawda w większości przypadków są, ale przeszly odpowiednie modernizacje i zostały dopuszczone do użytku, dlaczego jeśli jakiś bus ma ślady rdzy etc wszyscy się go czepiają a np: podobne skargi nie są kierowane w stronę PKS-ów, przecież wiadomo że i tam nie jest idealnie, rozpadnie się autobus to dzielni mechanicy- chwała im za to, składają go do całości z części innych jeszcze nie zezłomowanych.
Gdzieś tutaj zatraciła się idea komunikacji miejskiej, czy na liniach regularnych, przecież chodzi o fakt umożliwienia ludziom dotarcia do pracy, rozładowania ruchu ulicznego, stworzenia alternatywy dla prywatnych samochodów.
Również gdzieś w temacie pojawił się wątek, dotyczący komunikacji w gminie Radziechowy-Wieprz, nagonka i straszenie że „busiarze” to zło , zrobią władze gminny w … , jak na razie tak się nie stało, pytam czy przed rozpoczęciem kursów linii regularnej Radziechowy- BB mieszkańcy mieli jakąś możliwość dojazdu do pracy nie przesiadając się na inny środek komunikacji? (bez samochodów) . Od niedawna na linii Żywiec- Juszczyna dodano dodatkowe kursy do miejscowości Bystra, co znacznie poszerzyło ofertę i możliwości komunikacyjne z tej miejscowości.
To nie wszystko co myślę na ten temat, moje przemyślenia są długie i mam nadzieję że wątek przemieni się w jakąś interesującą dyskusję.
PS. PKS Żywiec na Kursie Ż-Kraków, ideał. Nie ma strachu jak na dworcu zbierze się więcej ludzi, z pewnością zostanie podstawiony kolejny autobus, z uroczym dopiskiem BIS. I czy ktoś wierzy czy nie, w roku 2009 ponoć jechały 4 autobusy o tej samej godzinie do Krakowa.
PSII. I żeby nie było że nie lubię PKS, właśnie się wybieram do Gdańska z Krakowa, jadę autobusem z przyzwyczajenia i faktu że podróż nim sprawi mi więcej przyjemności niż „polską koleją” Autobusy rządzą, zwłaszcza na tych genialnych zdjęciach wykonanych przez forumowiczów, |
| Ostatnio zmieniony przez Misfit 8 Luty 2010, 18:25, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Misfit
Moderator - Solaris Urbino III 12 BA Webmaster

Pomógł: 3 razy Wiek: 22 Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 253 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 8 Luty 2010, 23:37
|
|
|
Ja chętnie wysunę jeden argument przeciwko busiarzom na Żywiecczyźnie (chociaż to, że najczęściej jadą chwilę przed PKSem, to sam nie raz zauważyłem).
Ale napiszę o czymś innym. Otóż najgorsze w nich jest to, że nie potrafią się ZORGANIZOWAĆ. Nie wiadomo ilu ich w zasadzie jest, dane na stronach różnych urzędów są nieaktualne. Nie wiadomo skąd są, nie sposób znaleźć w internecie jakiekolwiek dane, poza najczęściej nazwiskiem szefa, a i to nie zawsze. Żadnych adresów, telefonów, nic, zero. I w większości przypadków nie ma gdzie sprawdzić rozkładu jazdy, jeśli ktoś nie jest na miejscu (a na miejscu często też rozkładów od dawna nie ma). No to jak turysta ma skorzystać z ich usług? Z usług PKSu nie skorzysta, bo połowa kursów wycięta. Gdyby tak potrafili się ze sobą dogadać, stworzyć jakąś bazę danych, gdzie byłyby wszystkie ich trasy, rozkłady, dane, adresy, telefony... A tak to jest jeden wielki, za przeproszeniem, burdel. |
|
|
|
 |
jakub
Solaris Urbino II 12

|
Wysłany: 9 Luty 2010, 08:48
|
|
|
rozkład jazdy rozkład ze strony starostwa
cóż, jest w tym sporo racji, brakuje jakiejś jednej strony zbiorczej która objęła by całą kotlinę Żywiecką, ponadto część nie posiada nawet strony internetowej.
chociaż co do tego zorganizowania, można zauważyć że jakieś próby poczyniono:
odnośnie zorganizowania się |
|
|
|
 |
Misfit
Moderator - Solaris Urbino III 12 BA Webmaster

Pomógł: 3 razy Wiek: 22 Dołączył: 29 Sie 2005 Posty: 253 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 9 Luty 2010, 10:04
|
|
|
Nom, pisząc o nieaktualnych danych na stronach różnych urzędów, miałem właśnie na myśli stronę starostwa. Wisi tam np. rozkład na trasie Międzybrodzie Bialskie - Żywiec, opieczętowany w 2004 r. Wszystko pięknie ładnie, tylko że na tej trasie nic poza PKSem nie jeździ W Międzybrodziu byłem kilka razy i żadnego busa nie widziałem, żadnych rozkładów. Nawet kiedyś czekałem w tych godzinach, które są na rozkładzie.
Z kolei strona z 2007 r. na pewno nie daje poczucia aktualności... A czy jest gdzie zadzwonić, żeby spytać o rozkład? Nie ma.
O powstaniu konsorcjum czytałem kiedyś, tylko efektów jak widać brak.
Gdyby tak na Żywiecczyźnie busiarze wraz z PKSem stworzyli coś w stylu KZK GOP, ze wspólnymi biletami, wspólną informacją, ujednoliconymi rozkładami, to by było pięknie. Do tego czasu (który pewnie nigdy nie nastąpi) będziemy mieli dalej bałagan. |
|
|
|
 |
slawek
Ikarus 412

Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Cze 2009 Posty: 130 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 14 Luty 2010, 20:41
|
|
|
| Misfit napisał/a: | | Gdyby tak na Żywiecczyźnie busiarze wraz z PKSem stworzyli coś w stylu KZK GOP, ze wspólnymi biletami, wspólną informacją, ujednoliconymi rozkładami, to by było pięknie. Do tego czasu (który pewnie nigdy nie nastąpi) będziemy mieli dalej bałagan. |
KZK GOP jest tworzone przez samorządy i w tym wypadku organizacją przewozów też powinny się zająć powiat we współpracy z gminami. I nawet niby mają nawet ustawowy obowiązek koordynacji i zatwierdzania rozkładów, ale z jednej strony nie bardzo chcą czy potrafią się tym zająć, a z drugiej strony tzw. dzika konkurencja ze strony niektórych busów (jeżdżenie bez rozkładu lub niezgodnie z nim) jest niestety faktem i jest w zasadzie nie do opanowania.
Kolejnym problemem jest to, że wszyscy (łącznie z PKS-em) jeżdżą tam i wtedy, gdy się to opłaca, skutkiem czego do wielu miejscowości w niedzielę autobusem dostać się nie da. Tutaj samorządy albo musiałyby do tych kursów dopłacać, albo dawać zezwolenia na kursy pakietami łącząc te rentowne i nierentowne trasy czy terminy. |
|
|
|
 |
|
|
Zdjęcie roku 2009:
fot. Tomasz Kulawiak (Atlas-BLK 6743) | | Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|