|
Układ komunikacyjny wokół Sfery 2 |
| Autor |
Wiadomość |
Łukasz
Ikarus 620 Pro bono publico!

Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Paź 2006 Posty: 1217 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 3 Listopad 2009, 16:07
|
|
|
| dddbb napisał/a: | | Obydwa przystanki są potrzebne | Przejścia, tak? |
|
|
|
 |
dddbb
Ikarus 405

|
Wysłany: 3 Listopad 2009, 20:59
|
|
|
| Łukasz napisał/a: | | dddbb napisał/a: | | Obydwa przystanki są potrzebne | Przejścia, tak? |
Si! Ale przystanki przecież też...:) |
|
|
|
 |
dddbb
Ikarus 405

|
Wysłany: 29 Styczeń 2010, 16:29
|
|
|
| Łukasz napisał/a: | | Kilkadziesiąt metrów za tym wjazdem powstanie nowy przystanek autobusowy. |
Czy ten przystanek działa? Przechodziłem ostatnio - słupek przystankowy jest ale "zatoczka" zasypana śniegiem, zastawiona samochodami. |
|
|
|
 |
Łukasz

|
Wysłany: 29 Styczeń 2010, 17:42
|
|
|
| Ostatecznie nie powstał, a przystanki znajdują się w tych miejscach, gdzie wcześniej – w dwie strony na Wałowej i w jedną stronę na Gazowniczej. Prawdopodobnie to była pomyłka MZD, tzn. przedstawili jakiś starszy projekt. |
|
|
|
 |
dddbb
Ikarus 405

|
Wysłany: 29 Styczeń 2010, 18:33
|
|
|
| Hmm... Wydaje mi się, że słupek przystankowy tam stoi... Patrzyłem z wysokości ronda (to dla mojego wzroku spora odległość:), ale raczej się nie mylę. |
|
|
|
 |
Łukasz

|
Wysłany: 25 Luty 2010, 08:43
|
|
|
Kurde, rzeczywiście stoi tam znak przystanku, przepraszam najmocniej. Nawet jest tam wyrysowana linia przystankowa... Ale osobiście nie widziałem tam jeszcze zatrzymującego się jakiegokolwiek autobusu, dla MZK i PKM chyba on jeszcze nie istnieje. Nie wiem, postaram się to sprawdzić.
Mnie znowu z oczu zniknął słupek przystankowy na Gazowniczej koło ronda. Może został przesunięty dużo dalej, w głąb ulicy? |
|
|
|
 |
dddbb
Ikarus 405

|
Wysłany: 25 Luty 2010, 12:27
|
|
|
Dokładnie, "przystanek" jest. Przechodziłem koło niego jakiś czas temu, zawalony śniegiem i parkującymi samochodami więc - jak mniemam - nieczynny. A przydałby się - zarówno z Piłsudskiego jak i z Grażyńskiego do Sfery jest konkretny kawałek.
Przystanek na Gazowniczej został "cofnięty" na północ, dalej od ronda. Powstało tam coś a la zatoczka, przez wyrysowanie linii na asfalcie. Uważam jednak, że przy tak rozwiązanym układzie komunikacyjnym (ronda), autobusy nie nadkładając zbytnio drogi mogłyby zatrzymywać się na przystanku na Wałowej (kier. Piłsudskiego). No i liczę na to że wiosną powstanie tam przystanek z prawdziwego zdarzenia. |
|
|
|
 |
Łukasz

|
Wysłany: 25 Luty 2010, 16:39
|
|
|
O przystanku na Grażyńskiego dowiedziałem się w Dziale Eksploatacji, że "jest on głównie wykorzystywany przez autobusy dowożące Pasażerów na przewozach zamkniętych z reguły dzieci do kina".
| dddbb napisał/a: | | Uważam jednak, że przy tak rozwiązanym układzie komunikacyjnym (ronda), autobusy nie nadkładając zbytnio drogi mogłyby zatrzymywać się na przystanku na Wałowej (kier. Piłsudskiego). | Mógłbyś podać argumenty za takim rozwiązaniem? Jak dla mnie to: 1) bezsensowne wydłużanie czasu przejazdu, 2) rzeczywiste marnotrawstwo pieniędzy publicznych.
Za zdumiewający można uznać przy okazji uznać fakt braku jakiegokolwiek zadaszenia na przystanku Wałowa w kierunku Białej. Zrozumiałbym to może jeszcze nawet miesiąc po oddaniu nowej części Sfery, ale teraz? |
| Ostatnio zmieniony przez Łukasz 25 Luty 2010, 16:50, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
dddbb
Ikarus 405

|
Wysłany: 25 Luty 2010, 18:46
|
|
|
| Łukasz napisał/a: | | O przystanku na Grażyńskiego dowiedziałem się w Dziale Eksploatacji, że "jest on głównie wykorzystywany przez autobusy dowożące Pasażerów na przewozach zamkniętych z reguły dzieci do kina". |
Nic chyba nie stoi na przeszkodzie, by istniał tam regularny przystanek, praktycznie tylko do wysiadania. Nawet obyłoby się bez tabliczki z rozkładem.
| Łukasz napisał/a: | | Mógłbyś podać argumenty za takim rozwiązaniem? |
Podstawowym dla mnie argumentem jest wygoda pasazerów, a w tej kategorii należałoby uznać możliwość wsiadania na jednym przystanku dla autobusów jadących w jednym kierunku. W dodatku jest to przystanek do którego łatwiej dostać się z rejonu htl Prezydent czy ul Barlickiego niż przesunięty w przeciwną stronę przystanek na Gazowniczej.
| Łukasz napisał/a: | | Jak dla mnie to: 1) bezsensowne wydłużanie czasu przejazdu, |
O minutę? Zwłaszcza, że w takiej sytuacji przystanek na Gazowniczej uważałbym za zbędny.
| Łukasz napisał/a: | | 2) rzeczywiste marnotrawstwo pieniędzy publicznych. |
Mógłbym podać wiele przykładów prawdziwego marnotrawstwa pieniędzy przez MZK. |
|
|
|
 |
Thomas
Ikarus 412

|
Wysłany: 5 Czerwiec 2010, 09:02
|
|
|
| Po ponad pół roku wreszcie pojawiła się wiata na przystanku Wałowa przy Sferze 2. Co ciekawa jest to nowy typ wiaty. Taka sama została postawiona na przystanku Piłsudzkiego w kierunku dworca. |
|
|
|
 |
Stoow
Ikarus 412

Wiek: 22 Dołączył: 16 Mar 2008 Posty: 122 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 5 Czerwiec 2010, 09:37
|
|
|
I kiosk Wiata oczywiście standardowa i w czasie deszczu nie schowają się tam wszyscy, w dodatku ustawiona w najwęższym odcinku chodnika. |
|
 |
scyzor663
Ikarus 412

|
Wysłany: 5 Czerwiec 2010, 12:11
|
|
|
i z miejscem siedzącym dla 4 osób na wałowej przed deszczem można schować się pod sferą także nie jest źle |
|
|
|
 |
|
|