Bielskie Forum Komunikacyjne Strona Główna Bielskie Forum Komunikacyjne
Najlepsze forum komunikacyjne na Podbeskidziu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Układ komunikacyjny wokół Sfery 2
Autor Wiadomość
Łukasz 
Ikarus 620
Pro bono publico!

Wysłany: 3 Listopad 2009, 16:07   

dddbb napisał/a:
Obydwa przystanki są potrzebne
Przejścia, tak? :wink:

dddbb 
Ikarus 405

Wysłany: 3 Listopad 2009, 20:59   

Łukasz napisał/a:
dddbb napisał/a:
Obydwa przystanki są potrzebne
Przejścia, tak? :wink:

Si! Ale przystanki przecież też...:)

dddbb 
Ikarus 405

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 16:29   

Łukasz napisał/a:
Kilkadziesiąt metrów za tym wjazdem powstanie nowy przystanek autobusowy.

Czy ten przystanek działa? Przechodziłem ostatnio - słupek przystankowy jest ale "zatoczka" zasypana śniegiem, zastawiona samochodami.

Łukasz 
Ikarus 620
Pro bono publico!

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 17:42   

Ostatecznie nie powstał, a przystanki znajdują się w tych miejscach, gdzie wcześniej – w dwie strony na Wałowej i w jedną stronę na Gazowniczej. Prawdopodobnie to była pomyłka MZD, tzn. przedstawili jakiś starszy projekt.

dddbb 
Ikarus 405

Wysłany: 29 Styczeń 2010, 18:33   

Hmm... Wydaje mi się, że słupek przystankowy tam stoi... Patrzyłem z wysokości ronda (to dla mojego wzroku spora odległość:), ale raczej się nie mylę.

Łukasz 
Ikarus 620
Pro bono publico!

Wysłany: 25 Luty 2010, 08:43   

Kurde, rzeczywiście stoi tam znak przystanku, przepraszam najmocniej. Nawet jest tam wyrysowana linia przystankowa... Ale osobiście nie widziałem tam jeszcze zatrzymującego się jakiegokolwiek autobusu, dla MZK i PKM chyba on jeszcze nie istnieje. Nie wiem, postaram się to sprawdzić.

Mnie znowu z oczu zniknął słupek przystankowy na Gazowniczej koło ronda. Może został przesunięty dużo dalej, w głąb ulicy?

dddbb 
Ikarus 405

Wysłany: 25 Luty 2010, 12:27   

Dokładnie, "przystanek" jest. Przechodziłem koło niego jakiś czas temu, zawalony śniegiem i parkującymi samochodami więc - jak mniemam - nieczynny. A przydałby się - zarówno z Piłsudskiego jak i z Grażyńskiego do Sfery jest konkretny kawałek.
Przystanek na Gazowniczej został "cofnięty" na północ, dalej od ronda. Powstało tam coś a la zatoczka, przez wyrysowanie linii na asfalcie. Uważam jednak, że przy tak rozwiązanym układzie komunikacyjnym (ronda), autobusy nie nadkładając zbytnio drogi mogłyby zatrzymywać się na przystanku na Wałowej (kier. Piłsudskiego). No i liczę na to że wiosną powstanie tam przystanek z prawdziwego zdarzenia.

Łukasz 
Ikarus 620
Pro bono publico!

Wysłany: 25 Luty 2010, 16:39   

O przystanku na Grażyńskiego dowiedziałem się w Dziale Eksploatacji, że "jest on głównie wykorzystywany przez autobusy dowożące Pasażerów na przewozach zamkniętych z reguły dzieci do kina".
dddbb napisał/a:
Uważam jednak, że przy tak rozwiązanym układzie komunikacyjnym (ronda), autobusy nie nadkładając zbytnio drogi mogłyby zatrzymywać się na przystanku na Wałowej (kier. Piłsudskiego).
Mógłbyś podać argumenty za takim rozwiązaniem? Jak dla mnie to: 1) bezsensowne wydłużanie czasu przejazdu, 2) rzeczywiste marnotrawstwo pieniędzy publicznych.

Za zdumiewający można uznać przy okazji uznać fakt braku jakiegokolwiek zadaszenia na przystanku Wałowa w kierunku Białej. Zrozumiałbym to może jeszcze nawet miesiąc po oddaniu nowej części Sfery, ale teraz?
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 25 Luty 2010, 16:50, w całości zmieniany 3 razy  

dddbb 
Ikarus 405

Wysłany: 25 Luty 2010, 18:46   

Łukasz napisał/a:
O przystanku na Grażyńskiego dowiedziałem się w Dziale Eksploatacji, że "jest on głównie wykorzystywany przez autobusy dowożące Pasażerów na przewozach zamkniętych z reguły dzieci do kina".

Nic chyba nie stoi na przeszkodzie, by istniał tam regularny przystanek, praktycznie tylko do wysiadania. Nawet obyłoby się bez tabliczki z rozkładem.
Łukasz napisał/a:
Mógłbyś podać argumenty za takim rozwiązaniem?

Podstawowym dla mnie argumentem jest wygoda pasazerów, a w tej kategorii należałoby uznać możliwość wsiadania na jednym przystanku dla autobusów jadących w jednym kierunku. W dodatku jest to przystanek do którego łatwiej dostać się z rejonu htl Prezydent czy ul Barlickiego niż przesunięty w przeciwną stronę przystanek na Gazowniczej.
Łukasz napisał/a:
Jak dla mnie to: 1) bezsensowne wydłużanie czasu przejazdu,

O minutę? Zwłaszcza, że w takiej sytuacji przystanek na Gazowniczej uważałbym za zbędny.
Łukasz napisał/a:
2) rzeczywiste marnotrawstwo pieniędzy publicznych.

Mógłbym podać wiele przykładów prawdziwego marnotrawstwa pieniędzy przez MZK.

Thomas 
Ikarus 412

Wysłany: 5 Czerwiec 2010, 09:02   

Po ponad pół roku wreszcie pojawiła się wiata na przystanku Wałowa przy Sferze 2. Co ciekawa jest to nowy typ wiaty. Taka sama została postawiona na przystanku Piłsudzkiego w kierunku dworca.

Stoow 
Ikarus 412

Wysłany: 5 Czerwiec 2010, 09:37   

I kiosk ;) Wiata oczywiście standardowa i w czasie deszczu nie schowają się tam wszyscy, w dodatku ustawiona w najwęższym odcinku chodnika.

scyzor663 
Ikarus 412

Wysłany: 5 Czerwiec 2010, 12:11   

i z miejscem siedzącym dla 4 osób :? na wałowej przed deszczem można schować się pod sferą także nie jest źle :)

Odpowiedz do tematu